Mir z vami

Sinoči, v želji, da bi pobegnil od Odmevov in črnih scenarijev o Irski, Portuglaski, Španiji - sem, se ves čas spraševal, kateri v vrsti smo mi -, sem uporabil najbolj učinkovito sredstvo za bežanje od slabih novic. Daljinca.

Med preskakovanjem po bolj ko ne žalostnem sporedu, sem na HTV 2 naletel na film, ki sem ga večkrat pogledal, čigave prizore in dialoge vem že na pamet. Nebeško kraljestvo. Resda sem v film padel proti koncu, ravno v trenutku, ko so križarji poskušali ubiti Baliana, a sem obstal, bolj rečeno obležal pred televizijo, kot bi šlo za predpremiero.

Še ena mojstrovina Ridleya Scotta. Sicer stara pet let, a tako kot sama zgodba filma, ki je stara skoraj tisoč, vedno aktualna. Seveda me, bolj kot vse filmske prvine znova in znova pritegne tematika tega filma. Kaj vse ljudje počnejo – namenoma ne bom napisal počnemo, ker v to kategorijo se ne želim uvrščati – v imenu vere, v imenu Boga, kaj vse opravičujejo in upravičujejo z Bogom. V takšnih situacijah se ne morem znebiti vprašanja oz. misli, če Bog je, če je vsemogoč, vseved, vseprisoten, nezmotljiv, strašen in če je predvsem eden in edini, če je Allah, zakaj že od Adama in Eve (Adema in Have) ali od trenutka, ko je opica naredila napako in mutirala v človeka, dopušča, da ljudje delajo takšne neumnosti v njegovem imenu. Zakaj ne udari po mizi in zakriči “dovolj!!”. Zakaj prenaša, da so dejanja “v imenu Boga” tlakovana s krvjo nedolžnih žrtev, danes z ene, jutri z druge strani. Ne postavljam vprašaja na koncu, ker ne najdem odgovora. Ne samo, da ne pravega, ne nejdem nikakršnega, ki bi imel smisel.

Prepucavanja o tem, kdo skozi zgodovino je bil manj krvoločen, katera vera je prinesla in povzročila manj gorja, so smešna. V luči tega, kaj vere propagirajo in na čem temeljijo, pa absolutno blesava. Kako si vere predstavljajo ljubezen do sočloveka, je mogoče videti na vsakem koraku naše preteklosti in sedanjosti. Žal pa tudi prihodnost ni nič bolj obetavna.

Dogajanje v filmu, vmeščeno skoraj tisoč let nazaj, v čas več kot 200 let trajajočih križarskih vojn, govori tudi o današnjem času. Kaj se je sploh spremenilo? Le orožja. Vse skupaj je postalo le še bolj destruktivno.

Verjamem, da obstaja upanje. Verjamem, da so povsod ljudje, ki znajo, ki so sposobni misliti z lastno glavo in ne z glavo množice. Koran muslimanom zapoveduje uporabo razuma. Žal pa so si ga, Koran, ali pa vsaj njegovo razlago, sprivatizirali manipulanti, ki so se odločili uresničevati lastne cilje “v imenu Boga”.

Upanje je tudi v Nebeškem kraljestvu. Tudi tam so ljudje, ki so znali razmišljati s svojo glavo, nenavadno, a simptomatično je, da med njimi niso duhovniki. Ne na eni, ne na drugi strani. Kot brezčasno upanje, se me je znova najbolj dotaknilo to, ko Saladin, ob dogovarjanju o pogojih za predajo Jeruzalema, pozdravi Baliana s “selam alejkum”, on pa odvrne z “mir naj bo tudi s teboj”, čez nekaj časa pa Imad, ob slovesu, pozdravi Baliana z “mir s teboj”, on mu pa odgovori “alejkumu selam”.

Mir z vami, ki znate plavati tudi proti toku. Mir z vsemi žrtvami, ki so jih zakrivili idioti “v imenu Boga”. Mir z nami. Selam alejkum.

 • Share/Bookmark


3 odgovorov v “Mir z vami”

 1. Pika pravi:

  :) Nekako tako sem stari mami obrazložila, zakaj mene Cerkev ne bo več “za nos vlekla”!! Fajn zapis.

 2. MedeaMedea pravi:

  Ej, opica pa ni mutirala v človeka, oba je namreč ustvaril bog. Kreacionizem, ne? ;) Odličen zapis, se popolnoma strinjam.

 3. nevenkanevenka pravi:

  Tale svet je “božja napaka” na katero je bog že davno pozabil.
  Je pa nekaj ver, ki jim to strašno prav pride, da tistega nekaj ne poznamo dobro in se nekateri /pa ne ravno resnični verniki/ sami oklicujejo za nekakšne poslance in namestnike. Povsod pa vlada najnizkotnejša človeška narava pogojena z egoizmom. In to je obraz današnjega časa.
  Nekdo v davnih časih je bil shizofren in to nekaterim pride prav že dvatisoč let. Če je kdo shizofren danes, gre pa na zdravljenje. Nihče več ne komunicira z bogom. Ker ga pač ni.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !