WikiLeaks naš vsakdanji

“Kaj pa si ti misliš o temu…”, je razgovor začela prijateljica.

“WikiLeaksu?”

“Da.”

“Vse najboljše”

Vprašanje me je pravzaprav presenelilo, ker je veliko drugih, predvsem bližjih tem o katerih se lahko pogovarjata človeka, ki se poznata. A očitno je WikiLeaks prišel tudi v zadnjo in najbolj zakotno vas na zemeljski obli, čeprav tega NASA včeraj ni povedala, pa tudi širše in je postal tema pogovorov tudi v najbolj zakotnih gostilnah. Tudi med ljudmi, ki jim je internet španska vas. WikiLeaks je poskrbel za splošno globalizacijo. In splošno moraliziranje.

A navadnih smrtnikov ne obsojam pri njihovih moralističnih izpadih. Redko se jim ponudi takšna priložnost za dajanje ocen in moralnih sodb o tako pomembnih stvareh.

Bolj me presenečajo moraliziranja določenih politikov. Ljudi, ki jim je kupčkanje in uveljavljanje ozkih in tudi malo širših interesov, kar zna biti v očitnem neskladju z družbenimi in moralnimi normami, opis delovnega mesta. De facto. Dobro, do zdaj objavljene depeše so z roko v posodi s sladkarijami ujele Pahorja – osebno ne dvomim v resničnost njegovega kupčkanja -, a prihajajo nove. In ker se ne ve, koliko v preteklost bodo šle, verjamem, da tudi drugi politiki v Sloveniji nimajo mirnega spanca. Samo, to je njihov problem. Depeše ne prinašajo nič novega. Politika ima svoje temne plati. To že vem. Američani se do ostanka sveta obnašajo precej vzvišeno. To že vem. Slovenski politiki so v odnosu do Amerike pohlevni in brez hrbtenice. To že vem. Na žalost.

Vseeno pa absolutno podpiram objavo depeš. Redko priložnost, da občutimo to drugo plat politike enostavno ne smemo izpustiti. Nam v Sloveniji je malo nerodno. Nerodno je našim politikom. Nerodno je tudi drugim državam. Najbolj nerodno pa je Američanom. Izgleda, da je WiliLeaks vpeljal tudi globalno nerodnost. Ne vem kako je sicer z vami, sam pa se spominjam kakšne situacije, ko se je bilo treba soočiti z ljudmi, o katerih nisem imel ravno najboljšega mnenja. Soočenje ni bilo ne enostavno ne prijetno. Predstavljam si, da se sedaj tako počuti ameriška diplomacija. Prav ji je. Tako se bo očitno počutil še marsikdo. Prav mu je.

A kot sem že rekel, same depeše me kaj preveč ne zanimajo. Tudi to ne, da bi Pahor v Slovenijo sprejel enega zapornka iz Guantanama za dvajsetminutno slikanje z Barackom Obamo. Cena sprejetja ni pomembna. Pomembno in problematično je sprejetje samo. Ameri so deset let držali ljudi mimo vseh zakonov - seveda, mednarodni zakoni za njih ne veljajo, se še spomnite njihovega prepričevanja, da podpišemo izjavo, da njihovih državljanov ne bomo izročali mednarodnemu sodišču - zdaj se jih bodo rešili tako, da jih bodo porazdelili po drugih državah. In Slovenija, v navalu servilnosti do velike Amerike, bo sodelovala pri tem. Vsaka nam čast!

Tisto, kar mi je, a povezano z WikiLeaksom, bolj zanimivo, je dogajanje okrog preganjanja Juliana Assangea. Verjetno mu bodo zrežirali še kakšno kriminalno dejanje in ga še močnejše začeli loviti po svetu. Ni izključen, je celo zelo verjeten scenarij njegove eliminacije. Zanimivo je tudi to, kako čez noč WikiLeaks ostane brez ameriške domene. Vraga, ali ni ravno Amerika zagovornica pravice do obveščenosti, nedotakljivosti medijev in medijske svobode? Katera država bo kljubovala veliki wild west Ameriki bo razvidno iz tega, kje bo v naslednjem obdobju Wikileaks imela domeno. Danes je to Švica.

Mene na WikiLeaksu še vedno najbolj pritegne, in pusti grenak priokus, video o kolateralnih pobojih ameriških vojakov v Iraku, ko se fantje obnašajo, kot bi igrali jebeno videoigrico. In seveda pričevanje enega izmed ameriških vojakov, soudeleženca v reševanju dveh hudo ranjenih otrok, ki so jih obstreljevali ameriški “good gays” iz helikopterja.

WikiLeaksu sem hvaležen, da objavlja stvari za katere vem, da obstajajo, žal jih pa ni možno videti v naših medijih in tudi ne v medijih širom po svetu. Resnica, ki nam jo prinašajo naši mediji je resnica, “kot naj bi bila”. Se še spomnite Valentina Areha, ki nam je na ameriških tankih prinašal novice iz Iraka. Se opravičujem, “novice”.

Res, o WikiLeaksu vse najboljše.

 • Share/Bookmark


10 odgovorov v “WikiLeaks naš vsakdanji”

 1. chefchef pravi:

  Kasneje je Pahor celo izjavil, da je pripravljen zapornika iz Guantanama sprejeti brez pogojev. Češ, saj mi res ni do fotografiranja. Kot da si je s tem opral ime?

  Kar se tiče nameščanja obtožb posilstva Assangeu, pa mene to vedno spomni na film Wag the Dog. Tako zelo dobra komedija. In tako zelo resnična.

  Mene tu bolj bega odnos do domovine. V praksi je izdajanje takih dokumentov res izdaja domovine. Ampak kdo sploh hoče tako domovino? Zato Wikileaks podpiram.

  Je pa spet vprašanje, koliko so taki dogovori po eni strani nevarni, a po drugi strani dejansko vzdržujejo določeno stopnjo miru vsaj v tem delu sveta. Ja, glede na to, da smo imeli 15 let nazaj vojno že na drugi strani Kolpe, je to res slaba tolažba.

 2. mijau pravi:

  Mene vedno moti, ko nekatere akte označijo z “zaupno”. Pred kom se skriva, če imamo demokracijo. Če nakup orožja plačujemo vsi.
  Vojna tajna bi smela biti samo v vojni.

 3. Safet Ali-begSafet Ali-beg pravi:

  Prav zanimivo je bilo poslušati Liebermana, ko je govoril o tem, da je to, kar počne WikiLeaks največje vohunjenje v zgodovini uperjeno proti ZDA, istočasno pa poslušati vsebino najnovejše depeše v kateri je govora o zbiranju podatkov (navade, zdravje, bančni računi, kartice…) o slovenskih politikih…

 4. mustang pravi:

  Upam, da pride ven še kaj iz obdobja YU vojn, da se enkrat za vselej razjasni, kaj vse so uvalili JNA in Srbom. Razne Markale, Račak, Srebrenica, prisotnost in podpiranje Al Kaide v Bih in Kosovu, predvojno dogajanje v Vukovarju in celi Hrvaški, ipd. Go, Wikileaks, go!

 5. Safet Ali-begSafet Ali-beg pravi:

  @mustang: ne “kaj vse so”, pač pa “če so kaj”. Se strinjam, da bi se lahko našlo kaj, kar je obešeno Srbom, pa za to niso odgovorni, vseeno pa se mi zdi ultra optimistično sanjati o tem, da bi lahko WikiLeaks prinesel nov pogled na vojno dogajanje. A to “upanje” je značilno za tiste, ki niso zmožni samorefleksije in samokritičnosti, ki niso zmožni reči “jebiga, naši so delali sranja”. In to leta 2010.

 6. marš na drinimarš na drini pravi:

  meni pa se pripravljenost, da se sprejme zapornike iz guantanama ne samo ne zdi sporna, ampak samoumevna, ker bi bila načelna. ker če takih pristopov, ki so jih američani z guantanamom prakticirali, ne podpiraš, potem je potrebno to tudi v praksi izkazovati in tovrstne krivice aktivno popravljati, tudi če jih je zakuhala neka tretja država.

  na koncu koncev, ko se že omenjajo YU vojne, je slovenija sprejela in podpirala na tisoče beguncev s področja bivše YU, čeprav so versko in nacionalno nestrpnost, na osnovi katere se je potem pobijalo, zakuhali drugu, ne slovenija.

  kar se pa tiče same wikileaks pa se mi dejansko ne zdi relevantna, še posebej v smislu pričakovanja nekih sprememb na boljše. večina tega, kar ti dokumenti prinašajo, lahko presenečajo in šokirajo samo tiste, ki se o teh zadevah nikoli niso spraševali oziroma o njih razmišljali. to, o čemer beremo je realnost, ki drugačna niti ne more biti. in to samoumevno realnost sedaj nekateri poskušajo vnovčiti na takšen in drugačen način in se delajo naivne v smisli, “oh, fak, kdo bi si mislil…”.

  mislim, meni se bi zdelo skoraj smešno, če ne bi bilo tako tragično, da se recimo zgražamo nad raznimi kolateralnimi žrtvami, ko pa je katastrofa že sam vojaški poseg kot tak, ki že v osnovi nima nobene veze niti s pravičnostjo niti humanitarnostjo in kar je še tega. kot da bi na bombah imeli listo z imeni in priimki tistih, ki jih lahko ubije in tistih, ki jih ne sme. skratka, kot da bi bilo ok da vojna sploh je, samo dajte pobijati samo “bad guyse”.

 7. NoMercy pravi:

  bolj kot depeše na WikiLeaksu so katastrofalna navodila ZDA vlade, kaj naj aparatički delajo v tujih državah :(
  Saj se od K&K (beri Švejka in zapisovanje na rokave srajce) ni nič spremenilo :)
  In ti ameji so se zmrdovali na tajnimi sližbami bivše vzhodne evrope :)

 8. mustang pravi:

  @Safet, “moji” niso delal nobenga sranja dol, kvečm tvoji. In ja, mislm, da bo enkrat marskej bolj jasno o dotični zadevi. Seveda le tistim, ki jih to zanima. Ker večina visokih mednarodnih uradnikov in častnikov, ki so bli prisotni na terenu govorijo totalno kontra temu, kar so nam servirali na RTV.

 9. direktni pravi:

  Presenečeni so zgolj in le tisti, ki jih prepriča osladen nasmešek svojega priljubljenega politika. A kot se ve, v politiki ni možno uspešno delovati, če nisi sprenevedav, hinavski, potuhnjen, dvoličen. Zato objavljena dejstva sploh niso presenetljiva, gre za čisto običajno delovanje ustroja, Slovenija pa je v vseh primerih nekje spodaj. Tam, kjer sta doma dobrikanje in ponižnost, da ne uporabim kakšne bolj sočne besede ….

 10. smoger pravi:

  @mustang: tole si preberi:
  http://www.blog.hr/print/id/1621769908/najava-za-dan-okupacije-vukovara.html

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !