Jeza muslimanov

Afekt. Čustvo. Vsako čustvo, ki postane preveč intenzivno. Takrat naši postopki niso pod zavestno kontrolo in rečemo ali naredimo stvari, katere kasneje obžalujemo.

Seveda sem pogledal “film” Nedolžnost muslimanov. Oziroma, sem si ogledal tisto, kar je bilo dostopno. Namenoma sem besedo film dal v navednice. Roko na srce, tistemu, kar sem videl, bi težko rekel film. Če bi, bi užalil vso umetnost, vso filmsko industrijo, vse, ki so kakor koli povezani s filmom. Pa četudi jim je film le dober biznis. A svoboda govora, družbena dobrina, ki je tudi meni zelo pomembna, omogoča, pravzaprav daje pravico ljudem, da delajo tudi slabe filme. Katastrofalno slabe filme. Hujskaške filme. Sovražne filme. Ali celo vse to v enem. In ta famozni “film” je vse to v enem. Minorno delo oz. misija nekega minornega človeka. Tako vulgarno, nesubtilno, tako neživljensko, da je parodija samega sebe. Čeprav je zamišljen, kot nekaj, kar bo razburilo in užalilo, je to izdelek, ki je lahko kvečjemu žalitev zdravega razuma. In nič več.

In film, ki je tako katastrofalen, da je že smešen, je na noge spravil ves arabski svet. In širše. V afekt. Spet so muslimani  po svetu zažigali zastave, spet so rušili, spet napadali veleposlaništva. In, kar je najbolj tragično, zaradi tega katastrofalnega filma in dejstva, da se arabska raja “pali k’o hepo kocka”, je umrl človek. Smrt ameriškega veleposlanika je v tem kontekstu tako nesmiselna, da vsaka beseda odveč.

Vedno znova me presune, me pusti brez besed, to pomanjkanje samozavesti pri muslimanih. Vsaj, ko gre za veroizpoved. In ravno tam, kjer bi morali biti najbolj trdni, so muslimani najbolj krhki. Vsaka karikatura, vsak pamflet, vsako omenjanje Mohameda v kontekstu, ki se ne sklada z islamom, vsak dvignjen prst, spravi muslimanske množice na ulice. Zgodba se vedno ponovi. Afektna množica, ki brani islam in preroka. Mar res? A se ne bi islam boljše branil s samozavestjo, s trdnostjo, z neodzivnostjo na vsako kost, ki jo vržejo nasprotniki? Mislim, saj nismo tako naivni, da pričakujemo, da bodo vsi ljudje cenili in spoštovali islam, da so vsi spoštljivi do preroka, ki je navsezadnje bil le človek, z vsemi človeškimi lastnostmi! Bodimo pošteni, kakšen odnos imajo muslimani, vsaj nekateri med njimi, do drugih veroizpovedi oz. do nemuslimanov, celo do drugače mislečih muslimanov? Od muslimanov se pričakuje spoštljiv odnos do islama, drugi ljudje imajo svoj pogled, svoje mnenje, ki ni nujno dobro in lepo in se ne sklada z muslimanskim pogledom na svet. To je njihova nedotakljiva pravica. Tudi, če so žaljivi. Kaj v tem primeru lahko naredijo muslimani? Najbolj zrelo je, da le zamahnejo z roko, po tistem bosanskem “k’o ga jebe”. Ker, če se na provokacijo ne odzivaš tako, kot se pričakuje, da se boš odzval, provokacija izzveni. V nasprotnem pade na plodna tla in avtor oz. avtorji provokacije dosežejo cilj. Zmagajo. Prepričan sem, če ne bi bilo protestov pet let nazaj, ob objavi karikatur prepoka Mohameda, do tovrstnih provokacij ne bi prihajalo. Ker pa prihaja, si lahko vsak XY zagotovi svetovno prepoznavnost in slavo, ki mu jo ustvari afektna muslimanska raja.

Seveda se lahko pogovarjamo o tem, da ta afekt generira tudi Zahod, da je arabski svet frustriran z odnosom zahodnega sveta, ki ga dalj časa zanimajo le naravne dobrine, ki je v odkriti okupaciji posameznih držav, ki si je izmišljal razloge za napade na posamezne države, ki s svojim nerazumevanjem tega dela sveta le poglablja prepad. Lahko se. Vedeti pa moramo, da afektirano obnašanje ne bo pripomoglo k konstruktivnemu reševanju teh frustracij.

Res pa je, da odkar pomnim, arabski svet svoje frustracije, ki so velikokrat zelo upravičene, rešuje s sežiganjem ameriških, izraelskih in drugih zastav. Res je tudi to, da ta svet ne prenese kritike in drugačnih pogledov niti znotraj sebe. Svobodomiselnost pogosto vodi do fatve, do prekletstva, ki ga na svobodno misel vržejo verski vodje, ki jim takšno mentalno stanje arabskega sveta zelo ustreza. Afektna množica, je vodljiva množica. Jeza usmerjena v zahodni svet, zamegljuje stanje v lastnih državah.

  • Share/Bookmark


En odgovor v “Jeza muslimanov”

  1. milan pravi:

    Lepo napisano in se strinjam. Ne smemo pa pozabiti, da prihajajo v ameriko volitve. Sicer pa so take reakcije na vseh straneh, in lepo pravi pregovor.Ko če koga, ako ne svoj svoga.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !