On ima rada burek

Zakomplicirali ste jo. Do amena. Slovenščino. In to ne samo za nas, ki so nam geni prišli od drugod, zakomplicirali ste jo tudi za klene domoljube. Glede na to, da jo večina ne obvlada.

Kdo, kdaj, bel, bil, smel… in še malo morje tako zapisanih besed, ki se jih ne izgovori tako, kot so zapisane.

Pa štetje. Enaindvajset, stopetinosemdeset, enaindvajset tisoč stopetinosemdeset. In tako lomiš jezik v nedogled. Kdo pri zdravi pameti poleg vas gre tako komplicirati številke! Dobro, kdo pri zdravi pameti poleg vas in Nemcev! To je največji napad na številke od uvedbe arabskih številk, ki so poenostavile rimske.

Pa dvojina. A moram tukaj sploh kaj omenjati?

Pa s in z, pa k in h, pa ne da bi in brez da bi…

Pa…

Imamo sosede, Bosance, ki so se ne tako dolgo nazaj preselili v Slovenijo. Mož je najprej samo delal, kasneje pa je pripeljal še družino. Starejši sin, ki je rojen v Bosni, je Lanov sošolec. Veliko časa se družita. Kar vidim kot obojestransko korist. Lan ima družbo, Sanid pa se uči slovenščine. Če mu kaj ni jasno glede šole, mu razložimo, mi pa tudi kdaj pokličemo, da vprašamo, kaj je bilo za domačo nalogo. Negova mama Alma, kakopak drugače, peče zelo dobre pite. Ki so v naši hiši zelo na ceni. Tudi z njo se pogovarjamo slovensko, razen kadar midva udariva, ona bosanščino in jaz hrvaščino. A kljub temu se razumeva. In tako smo v eni taki prijetni slovensko-bosanski simbiozi.

Opazil pa sem, da v pogovoru tudi za moškega reče, da “ima rada”. In sem ji razložil, da v slovenščini moški ima rad, ženska pa rada. To napako pogosto delajo odrasli, ki pridejo v Slovenijo s prostorov, ki mu kleni domoljubi rečejo južno od Kolpe. Glede na to, da se v jeziku, ki se mu je nekoč reklo srbohrvaščina, danes pa bognedaj tako ga imenovali, za oba spola reče enako – ona voli in on voli -, je za pričakovati tovrstne napake.

In tako Alma, oborožena z novim znanjem odide domov. Čez nekaj časa sta se pogovarjali z ženo, tudi o tem. In potem smo jo slišali, kako sprašuje moža:

“Mirnese, kako se ono na slovesnkom kaže da Sanid nešto voli?”

“Da ima rada.”, ji je odgovoril.

“E, nije!”

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !